Växlande väder

Hösten är, vare sig vi vill eller inte, här. Med hösten förändras vädret som alla märkt. Det kan vara varma dagar och kyligare kvällar och nätter. Vad säger styrelsen om innertemperaturen?

Våra hus (liksom de allra flesta av Sveriges flerbostadshus) är tröga system. Värmen styrs av en termostat som känner av ute- och innertemperatur.

SMHI nämnde igår (2020-10-05, land- och sjöväderrapporten P1) att det är ”temperaturer över det för årstiden normala”. Det är varmt på dagen men det är höst och alltså svalt på natten. Med andra ord, det tar tid innan värmen kommer igång. Vilket inte betyder att det ska vara kallt i lägenheten.

Utetemperaturen kan variera kraftigt från en dag till en annan, exempelvis vid omslag från plusgrader till flera minusgrader under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång. Man får som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare acceptera att det är lite kallare en period innan värmesystemet helt kommit igång, men om man upplever att det är för kallt och inte blir varmare på några dagar bör man höra av sig till sin hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättsföreningen

Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller båda hyresrätter och bostadsrätter.

Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa. För förskolor, ålderdomshem och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20 grader. 

Ämnet kommer upp varje höst och varje vår. Det kommer att fortsätta i vår och nästa höst igen. Ad infinitum (för alltid).

Vid tekniska frågor kring fastigheten eller din lägenhet får du raskast svar om du kontaktar vår tekniska och ekonomiska förvaltare, Fastighetsägarna. 

Om du upplever att det är onormalt kallt kan Fastighetsägarna utföra en mätning i din lägenhet över en tidsperiod. Se gärna vad de skriver på: Så kallt får det vara i lägenheten

Styrelsen har, tyvärr, inte någon knapp där ”vi” slår på värmen.