Från nyhetsbrevet

Sköna maj är så äntligen här, om än onödigt spännande med Covid19 och restriktioner och rekommendationer för samtliga i samhället. Så även för bostadsrättsföreningar. 

 

I det här nyhetsbrevet kommer följande att lyftas:

 

  • Föreningsstämma
  • Arbetsgrupper och boendeinflytande
  • Balkonginglasning
  • Föreningens yttre och trädfällning

 

Föreningsstämma

På grund av de restriktioner och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat kring både resor och sammankomster behövde styrelsen hänskjuta den planerade stämman. 

Vi, liksom många andra, anser nu att vi ändå behöver genomföra stämman så snart som möjligt. Detta för att behandla inkomna motioner, föreslå ny styrelse liksom för att informera kring det ekonomiska och tekniska läget i föreningen. 

Föreningen har som förslag att genomföra årsstämma per den 9 juni och vi undersöker i detta nu möjligheten att kunna även erbjuda digital närvaro på mötet via kanaler som Team, Skype, Zoom eller liknande. 

Tiden kommer att vara samma som tidigare och en formell kallelse i enlighet med styrelsens stadgar kommer att komma. 

 

Arbetsgrupper och mer boendeinflytande

Att bo i en bostadsrättsförening är i mångt och mycket väldigt likt andra föreningar. Det betyder att behovet av idella krafter oftast är stort. 

Det kan behövas olika kompetenser och ibland blir föräldrar engagerade som tränare, chaufförer och korvförsäljare. Utan att för den skull förändra föreningens uppdrag. På samma sätt är det i en bostadsrättsförening med en demokratiskt vald styrelse som har att tillse medlemmarnas intressen, ekonomiska såväl som tekniska och boendesociala. 

Alla är därför varmt välkomna att, om förslag finns på områden där vi som förening kan utveckla och förbättra, meddela styrelsen. Det kan då vara så att olika arbetsgrupper ytterligare kan bildas för att föreningen ska kunna ta om hand och kanalisera så mycket engagemang och framåtrörelse som möjligt.

Det finns mycket att engageara sig i om en önskar för de som vill och har tid. 

Alltså, varmt välkommen att engagera dig i vårt boende. Vi är endast en så bra förening som vi alla gör den till. 

 

Balkonginglasning

En fråga som ibland kommer upp är huruvida det är möjligt att glasa in våra balkonger. Styrelsen genomförde i och med bildandet av föreningen en undersökning bland de boende. Intresset var så pass lågt att styrelsen valde att inte driva frågan. 

Om det är så att någon, igen, önskar undersöka detta så bifaller styrelsen ett sådant arbete. En separat arbetsgrupp med intresserade har då möjlighet att driva frågan.

 

Föreningens yttre och trädfällning

Vi bor naturskönt i Nacka och Nacka Strand. Vi har kuperad terräng och gröna ytor. Samtidigt har att ta hand om vårt yttre på bästa sätt. Ibland påverkar det yttre även det tekniska inre. 

Därför beslutade dåvarande ägare till fastighterna för några år sedan att träden mellan husen 25 och 23 skulle sågas ned. Detta för att rotsystemen och bladverk direkt mot fasad och grund ökar risken för fuktskador. 

I samband med att föreningen förvärvade fastigheterna så gjordes även underhållsbesiktning av en extern part. Rekommendationen var att ta ned träd i närheten av fastigheter och rördragningar. Detta har funnits med i underhållsplanen sedan föreningen fick igenom köpet.

Idag har har vi en fortsatt träd som växer, väldigt vackert, mellan entrepartierna 23 och 25 liksom 27 och 29. Dessa träd växer i stort sett rakt ovanför de rörkulvertar som förbinder och förser husen med vatten och avlopp liksom till viss del el. Träden har växt under snart 25 år och risken för att rötterna påverkar rören ökar. 

Styrelsen har tillsammans med en arborist från Fastighetsägarna beslutat att ta bort dessa träd. I den gedigna underhållsplan som vi upprättat har vi identifierat trädens rötter som en stor risk för vatten och avloppsrören. Vi har även anlitat en aktoriserad rörfirma för att få ytterligare en bedöming. 

Ett röravbrott skulle kunna få oerhört allvarliga konsekvser med utblivet vatten, avbrutet avlopp och inte minst, stora ekonomiska konskvenser. Något som vi på alla sätt vill undvika och som vi både tror och hoppas att samtliga har förståelse för. 

Träden är vackra. Träden bidrar till biologisk månfald. Träden påverkar både insyn och utsikt. Det är vi medvetna om. 

Styrelsen har naturligtvis beaktat detta med stor omsorg men tillsammans med extra sakkunniga kommit fram till att det är ett nödvändigt ingrepp

Vi har också en plan på att ersätta träden med annan vacker grönska och plantering som bidrar både till biologisk mångfald, estetiskt värde för fastigheten samtidigt som det säkerställer vatten- och elförsörjningen under lång tid framöver.

Nu - gör en bra vår och vidare och vid frågor - hör av dig!

Vänligen

Styrelsen BRF Jakobsdalsvägen 23-29